Breaking

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ερευνα: Η «σάπια νοοτροπία» της νέας εποχής στα σπίτια των Ελλήνων - Υπάρχει όμως ελπίδα;



Του Άρη Δημόπουλου

Σε μία από τις πλέον σπάνιες δημοσκοπήσεις-έρευνες αυτού του τύπου, η Public Issue για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, "αποκρυπτογραφεί" την «πολιτισμική ταυτότητα» των Αθηναίων αλλά και τις πεποιθήσεις τους, από τα πολιτικά μέχρι τις τέχνες και τα γράμματα.

Οι Αθηναίοι πολίτες φαίνεται πως είναι άκρως διχασμένοι ανάμεσα στο "παλιό" και το "νέο", ανάμεσα στην παράδοση και την νέα κουλτούρα της εποχής. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αποτυπώνοντας το πόσο έχει εισβάλλει στη ζωή αρκετών Ελλήνων ο νέος τρόπος ζωής, εξοβελίζοντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τις αρχές. 

Διαβάζουμε λοιπόν μεταξύ άλλων στην εν λόγω έρευνα που δημοσιεύει το protothema:

Τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης των Αθηναίων από τα πολιτιστικά δρώμενα (81%). Επίσης, διίστανται οι απόψεις για το κόστος των εκδηλώσεων καθώς ο 28% τις χαρακτηρίζει «ακριβές», το 32% «ούτε ακριβές-ούτε φθηνές» και μόλις 12% «φθηνές». Παράλληλα δείχνουν να έχουν σε περισσότερο εκτίμηση τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο , σε ποσοστό 39%, έναντι μόλις 3% που καταλαμβάνει ο νέος ελληνικός κινηματογράφος.

Και εδώ ακολουθεί ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία της έρευνας:

Ένας στους δύο κατοίκους δηλώνουν ταυτισμένοι με τον
αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”(49%), και λιγότερο με τον «σύγχρονο» (23%), τον «αναγεννησιακό» (10%) ή τον «βυζαντινό» (8%).

Αισθάνονται περισσότερο “Μεσογειακοί/ες”, ύστερα “Ευρωπαίοι/ες”, λιγότερο “Βαλκάνιοι/ες” και ελάχιστα “Ανατολίτες/ισσες”.

Πάντως μοιρασμένες είναι οι αντιλήψεις για την επίδραση της παράδοσης και του εκσυχρονισμού στην ελληνική κοινωνία, καθώς το 42% συμφωνεί με την άποψη ότι «οι Έλληνες και η ελληνική κοινωνία είναι επηρεασμένοι περισσότερο από την ελληνορθόδοξη παράδοση», ενώ το 40% συμφωνεί με την άποψη ότι «είναι επηρεασμένοι περισσότερο από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Μάλιστα επίσης ένα 42% των Αθηναίων κρίνει πως είναι πολύ καλύτερο για το μέλλον της χώρας να στραφούμε στην ελληνορθόδοξη παράδοση, έναντι ενός διόλου αμελητέου 35% που θεωρεί πως ο μοναδικός δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής! 

Βλέπουμε εδώ το πόσο διχασμένοι πράγματι είναι οι νεοέλληνες, με τις ελαφρώς μεγαλύτερες ηλικίες να «κλείνουν» προς την παράδοση και δη την ελληνορθόδοξη.

Στο επόμενο σημαντικότατο κομμάτι της δημοσκόπησης, ελέγχεται ο....πολιτικός προσανατολισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας, με ευρήματα τα οποία κρύβουν μία μεγάλη αλήθεια:

Οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερις κατηγορίες κατοίκων, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής τους στα πολιτιστικά δρώμενα και κατατάχθηκαν ως “αμέτοχοι”, “μονοθεματικοί”, “δραστήριοι” και “υπερδραστήριοι”. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η κατηγορία των “αμέτοχων” και των “μονοθεματικών” περιλαμβάνει κυρίως γυναίκες, μέσης μόρφωσης ιδεολογικά προσκείμενες στη δεξιά/κεντροδεξιά.,.

Αντίθετα, στην κατηγορία των “δραστήριων” και “υπερδραστήριων” κατατάσσονται άτομα ανώτερης μόρφωσης, που πρόσκεινται στην αριστερά/κεντροαριστερά.

Όποιος είναι δραστήριος -και άρα....χρήσιμος στην κοινωνία- είναι και αυτός που έχει μέσα του αριστερές πεποιθήσεις. Αντιθέτως όποιοι είναι αμέτοχοι-αδιάφοροι στα κοινωνικά-πολιτιστικά θέματα, είναι αυτομάτως δεξιοί ή τείνουν προς την δεξιά!

Το ακούσαμε κι αυτό. 

Το τελικό συμπέρασμα πάνω σε αυτό που μόλις διαβάσαμε; Δραστήριος και άρα χρήσιμος στην κοινωνία της νέας εποχής, είναι όσοι πρόσκεινται στην "καλή αριστερά", ενώ όσοι φαίνεται πως είναι οκνηροί ή κοινωνικά πιο απόμακροι, τείνουν προς την "κακή δεξιά"!

Τα σχόλια δικά σας...